Γιορτές και παραδόσεις στη Γαλλία

La Fête des Mères!

8:26:00 π.μ.



Στη Γαλλία, η γιορτή της μητέρας (La Fête des Mères) γιορτάζεται επίσημα από το 1928, με καθορισμένη ημερομηνία την τελευταία Κυριακή του Μαΐου, εκτός αν συμπίπτει με την Κυριακή της Πεντηκοστής, οπότε μεταφέρεται την πρώτη Κυριακή του Ιουνίου.Στην Ελλάδα γιορτάζουμε τη γιορτή της μητέρας  τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου.


Με αφορμή αυτή τη μέρα είναι μια ευκαιρία για να εκφράσουν οι μαθητές μας την αγάπη τους στο πρόσωπο που τους φροντίζει ,τους αγαπά και τους σέβεται!
Υλικά: 


  • Χαρτόνια απλά ροζ,κόκκινα
  • Χαρτόνια οντουλέ,ρόζ,κόκκινα  
  • Καλαμάκια μονόχρωμα ή ριγέ
  • Κορδέλες  χρωματιστές ή μαλλί πλεξίματος


Εκπαιδευτικοί Στόχοι:
  • εκμάθηση εθίμου
  • ενίσχυση συγκέντρωσης και λεπτής κινητικότητας
  • εκμάθηση λεξιλογίου σχετικό με την αγάπη,την οικογένεια
  • ενίσχυση της δημιουργικότητας

Προετοιμασία:


Σχεδιάζουμε και κόβουμε τις χρωματιστές καρδιές.Κόβουμε το κάθε καλαμάκι στα 3 και έπειτα περνάμε εναλλάξ το καλαμάκι και τις χρωματιστές καρδιές(καλαμάκι-καρδιά απλή-καρδιά ondule).

 

Λίγες πληροφορίες σχετικές...

Στη Γαλλία, η γιορτή της μητέρας γιορτάζεται επίσημα από το 1928, με καθορισμένη ημερομηνία την τελευταία Κυριακή του Μαΐου, εκτός αν συμπίπτει με την Κυριακή της Πεντηκοστής, οπότε μεταφέρεται την πρώτη Κυριακή του Ιουνίου.Αυτή η παράδοση υπάρχει ακόμη από τον καιρό του Αστερίξ και ακόμη παλιότερα!Στις 24 Μαίου 1950  ο Vincent Auriol,πρόεδρος της δημοκρατίας ορίζει  τη γιορτή της μητέρας ως επίσημη γιορτή στη Γαλλία.


Η πρωταρχική αναφορά για γιορτή της μητέρας και της μητρότητας έρχεται από την αρχαία Ελλάδα.Στην αρχαία Ελλάδα, μια γιορτή ανοιξιάτικη ήταν αφιερωμένη στη Θεά Γαία (Μητέρα Γη), μητέρα των θεών και των ανθρώπων. Αυτή ήταν και η πρώτη μορφή εορτασμού της Μητέρας.Τη γιορτή αυτή διαδέχθηκε η γιορτή η αφιερωμένη στην κόρη της Γαίας, τη Ρέα. Η Ρέα ήταν η σύζυγος του Κρόνου και η Μητέρα του Δία και όλων των Θεών της αρχαίας Ελλάδας.Στη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία, συναντάμε τη γιορτή της Μητέρας ως γιορτή αφιερωμένη στη Θεά Κυβέλη, που γινόταν κάθε χρόνο, το Μάρτιο.Στη συνέχεια, φτάνουμε στην Αγγλία του 15ου-16ου αι. μ.Χ., όπου γιορταζόταν η "Mothering Sunday", δηλ. η "Κυριακή της Μητέρας", την τέταρτη Κυριακή της Σαρακοστής, και ήταν αφιερωμένη στις μητέρες. Εκείνη τη μέρα όλοι οι υπηρέτες έπαιρναν από τα αφεντικά τους μία μέρα άδεια, για να επισκεφτούν τα σπίτια τους και να περάσουν την μέρα τους μαζί με τις μητέρες τους.

http://www.teteamodeler.com/
http://www.momes.net/

You Might Also Like

0 comments