Ειδική Αγωγή

Les cartes mentales!

1:57:00 μ.μ.



 La "carte mentale" ή Le Mind-Mapping είναι ένα διάγραμμα σε σχήμα αράχνης. Ένας χάρτης που μας επιτρέπει να εξελίξουμε τις σκέψεις μας γύρω από ένα κεντρικό θέμα.Αν και γνωστό σαν διαδικασία από αρχαιοτάτων χρόνων, επινοήθηκε στη σημερινή του μορφή την δεκαετία του ΄70 από τον Άγγλο ερευνητή Tony Buzan, στην προσπάθεια του να αντιμετωπίσει τον τεράστιο όγκο πληροφοριών, κατά την διάρκεια των σπουδών του.Πρόκειται για μια ευχάριστη τεχνική απομνημόνευσης για μικρούς και για μεγάλους. Παραπέμπει σε εικόνες, λέξεις και συναισθήματα και μας βοηθάει να απομνημονεύουμε ιδέες και να της κατανοούμε.
 Είναι ένας εύκολος τρόπος να συγκεντρώσουμε τις σκέψεις μας γύρω από ένα κεντρικό θέμα. Ξεκινά σε μια λευκή κόλα χαρτί, ορίζοντας στο κέντρο  το θέμα που θέλουμε να αναπτύξουμε (ένα project, μια ιδέα κλπ). Οι σκέψεις που συνδέονται με αυτό το κεντρικό θέμα επεκτείνονται με «κλαδιά». Η ανάπτυξη αυτών των «κλαδιών» ακολουθεί την  κατεύθυνση ενός τυπικού ρολογιού. Συνήθως στο τέλος κάθε κλαδιού αποτυπώνουμε κάποια σκέψη ή μία ιδέα, που συνδέεται  με το κεντρικό σου θέμα.Πολύ σημαντικό είναι να δώσουμε χρώμα στο σχεδιάγραμμα μας χρησιμοποιώντας  πολύχρωμους μαρκαδόρους .



Είναι ένα εκπληκτικό εργαλείο για τους μαθητές μας με μαθησιακές δυσκολίες όπως δυσλεξία, δυσφασία, δυσορθογραφία, διάσπαση προσοχής, το οποίο τους βοηθάει στην καλύτερη δόμηση των σκέψεων τους και στην ενίσχυση της μνήμης τους  με γρήγορο και διασκεδαστικό τρόπο.Μπορούμε να τo χρησιμοποιήσουμε στο μάθημα των γαλλικών αλλά και σε οποιαδήποτε άλλη ξένη γλώσσα για την εκμάθηση φωνημάτων,τα γράμματα της αλφαβήτας,τα χρώματα,τα ζώα,τις εποχές,την ορθογραφία,τη γραμματική αναλόγως κάθε φορά ποιος είναι ο εκπαιδευτικός μας στόχος.









Παρακάτω προτείνονται ορισμένες ιστοσελίδες για τη δημιουργία "cartes mentales":



You Might Also Like

0 comments